Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Postoupí český národní tým ze základní skupiny?

Očekávaná porážka se Španělskem přináší do dalších zápasů s Chorvatskem a Tureckem několik otazníků. 

 Včerejším přímým kopem Cristiana Ronalda zahraným do islandské zdi ve třetí minutě nastavení skončily první zápasy všech 24 týmů probíhajícího mistrovství Evropy ve fotbale. Pilný divák si tak mohl za pět dnů udělat obrázek o papírových favoritech, černých koních a outsiderech francouzského šampionátu. Jak je na tom s nadějemi na případný úspěch český výběr Pavla Vrby?

 Pavel Vrba do premiérového zápasu proti španělskému aspirantu na titul nasadil velmi defenzivní sestavu, kde snahou bylo přinejlepším uhrát bod za bezbrankovou remízu. Základní jedenáctku rozkreslil do hlubokého obranného bloku na třetině hřiště s cílem vymazat španělského tvůrce hry Iniestu a zamezit průnikovým kolmým přihrávkám mezi stopery. Stažením jediného hrotového útočníka Necida za půlkruh vlastní poloviny hřiště byla čitelná snaha donutit hrát Španěly po stranách hřiště, kde hrozilo menší nebezpečí pro naši obranu. Tuto část taktiky čeští reprezentanti plnili zodpovědně, otázkou však je, co mělo podle taktiku ordinujícího kouče Vrby následovat po zisku míče. Protože delší kombinace jsme se od českých hráčů nedočkali a na půlku soupeře jsme vkráčeli nesměle jako s žádostí o mimořádnou dovolenou. Pokud jsme získali míč aktivním presinkem nebo špatnou přihrávkou španělských hráčů, míč jsme jim prakticky ihned gentlemansky vrátili a pokorně se vrátili do obranného postavení. Na začátku utkání jsme se mohli pokusit prosadit ze standartních situací, ale Darida trefil zeď a z další standartní situace přišla místo centru nepochopitelná rozehrávka a ztráta Limberského. Jaká to byla škoda, ukázal druhý poločas, kdy mohl Hubník lépe zakončit Krejčího centr za obranu, či nebýt dobrého postavení Fábregase, mohl Kadeřábek z malého vápna otevřít skóre zápasu. Kdo ví, zda bychom tím obra jen víc nerozdráždili.

 Porážka v úvodním zápase byla s tímto nulovým výkonem směrem dopředu nevyhnutelná a ztráta bodu může být i zásadní pro případnou naději na postup ze skupiny. Protože jít do zápasu s Chorvatskem bez bodu nebo s bodem, je s ohledem na poslední zápas proti Turecku otázkou života a smrti. Nečekaný zisk českého týmu ze zápasu se Španělskem by Turecko donutil proti Španělsku bodovat, tudíž hru otevřít a pravděpodobně by z tohoto zápasu odešli s vysokou porážkou. S přihlédnutím k turecké mentalitě bychom do posledního zápasu proti tomuto konkurentu měli situaci usnadněnou, protože by Turci měli utopickou šanci na postup bez ohledu na náš výsledek zápasu s Chorvatskem.

 Jak je každému fanouškovi známo, z šesti skupin šampionátu postoupí čtyři nejlepší týmy ze třetích míst. ( Tento systém turnaje zdá se mi poněkud nešťastným.) Je jasné, že na postup ze třetího místa jsou potřeba minimálně čtyři body a aktivní skóre. Náš tým tedy musí v následujících dvou utkáních uhrát remízu a výhru minimálně o dva goly, aby takového skóre a bodového zisku dosáhl a živil tak naději na postup v konkurenci dalších pěti týmů ze třetích míst základních skupin. To by proti prvnímu zápasu se španělským favoritem znamenalo změnu herního systému a mnohem aktivnější pojetí. Snahu o kombinaci a rychlý přechod do útoku, kterou jsme v prvním zápase marně hledali. Podíváme-li se na možné změny v sestavě, pošle Vrba do zápasu s Chorvatskem snad uzdraveného Dočkala místo Plašila a postaví jej do středu hřiště k Rosickému a Daridovi. Na pravý kraj zálohy místo defenzivního Gebre Selasieho se postaví Skalák, další změnou bude Suchý na stoperu místo Hubníka, kterému vyprší trest za červenou kartu. Ne že by Hubník proti Španělsku vyhořel, ale není zápasu, kdy by se nevyhnul hrubé chybě. A Suchý v Basileji prokazuje konstatní výkony a má mezinárodní zkušenosti, svůj start navíc podpořil i dobrým výkonem proti Jižní Koree. K tomu bude Vrba určitě nabádat krajní beky k ofenzivnějšímu pojetí, ke kterému se proti Španělsku nedostali či neodvážili. Taková sestava je sice rozhodně ofenzivnější, jenže si plně neuvědomujeme sílu Chorvatů směrem dopředu a pokud si vybavíte Dočkalův barokní způsob bránění, jistě vám není dobře od žaludku. Otazník tedy visí nad taktikou, kterou se Vrba chystá týmu vštípit. Pokud se chystá si to s Chorvaty rozdat jako chlap s chlapem, hrozí nám krutá porážka jako v přátelském zápase před pěti lety. Statistikou, která nám není zrovna lichotivá a naznačuje očekávanou porážku, je fakt, že pod trenérem Vrbou udržel národní tým čisté konto pouze jednou - na začátku letošní letní přípravy se slaboučkou Maltou. A to by při eventuální obdržené brance pro zisk vysněného bodu znamenalo jednu podmínku, vstřelit soupeři gól. Což se vzhledem ke kvalitě soupeře a kvalitě naší útočné vozby nejeví reálně. Druhou variantou je tedy opět hluboký obranný val s viditelnější aktivitou po zisku míče. Tady však hrozí narozdíl od španělského uspávání hadů přímočařejší hra Chorvatů, která nebude připomínat házenou a která na smrtelnou ránu nebude čekat do 87. minuty.

 Mou předpovědí je tedy vyšší porážka s Chorvatskem, protože mají lepší individuality schopné rozhodovat zápasy, okamžitý rychlý přechod do útoku a střelce, který spolehlivě proměňuje šance i na mezinárodní úrovni. Český tým není schopen odehrát v řadě více zápasů, aniž by výrazně individuálně nechyboval a byl schopen lepšího soupeře konstatně držet dále od své branky. Ani heroický výkon na hranici možností, jak se často v beznadějné situaci říká, nám nepomůže. Do posledního zápasu s Tureckem tak vstoupíme s nulou na bodovém kontě stejně jako náš soupeř a ani vítězství nás do osmifinále neposune, protože týmy na třetích místech budou mít vyšší počet bodů a aktivní skóre.

 

 

 

 

Autor: František Presl | středa 15.6.2016 14:24 | karma článku: 25,86 | přečteno: 2339x
  • Další články autora

František Presl

Pravidlo o posuzování hry rukou potřebuje okamžitou změnu

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Takto začíná třídní schůzku učitelka ve filmu Pelíšky v podání Evy Holubové. Parafrází této slavné věty můžeme pojmenovat nynější fotbalovou bolest - posuzování hry rukou ve fotbale.

10.2.2019 v 14:36 | Karma: 14,39 | Přečteno: 630x | Diskuse| Sport

František Presl

Na čekané

Pozoroval jsem starou a odporně hráškovou dlažbu a cítil, jak se má duše začíná vzdalovat mému tělu, které na tvrdém lehátku našlo ideální polohu ke spánku.

24.1.2019 v 7:30 | Karma: 13,52 | Přečteno: 382x | Diskuse| Poezie a próza

František Presl

Případ Pulkrab

Pět jarních zápasů, sedm vstřelených branek. Sparťanský odchovanec Matěj Pulkrab na libereckém hostování potvrzuje pověst talentovaného střelce s citem pro výběr místa. Místa, které mu ve Spartě trestuhodně nenabídli.

2.4.2018 v 21:45 | Karma: 16,11 | Přečteno: 563x | Diskuse| Sport

František Presl

Suchej únor aneb Jsme národ pijanů

Měsíc bez jediné sklenky alkoholu. Páteční večer bez piva, sobotní večer bez piva, sportovní přenos bez piva, oslava bez přípitku. Kampaň Suchej únor dnes finišuje, jejím cílem bylo upozornit na přílišnou konzumaci alkoholu v ČR.

28.2.2018 v 15:20 | Karma: 26,47 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Společnost

František Presl

Ciao signore Stramaccioni

Konec v evropských pohárech dřív, než vůbec začaly. Ztráta 18 bodů na vedoucí tým po podzimní části, páté místo v tabulce. Vypadnutí z českého poháru už v osmifinále. Potřebuje vedení Sparty k odvolání trenéra pádnější důvody?

4.12.2017 v 17:00 | Karma: 34,98 | Přečteno: 2790x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1813x
Jsem negativně založený kritik, který říká svůj nepříjemný názor, jak by to dělal, kdyby to byl uměl. Je mi k dobru, že mám dostatek nadhledu a sebeironie a vše je tak v rovnovážném stavu.

Seznam rubrik