Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč už Petr Čech nepatří mezi nejlepší golmany světa

 14. října 2006 se navždy změnila kariéra Petra Čecha, bezesporu nejlepšího brankáře v krátké fotbalové historii ČR. Stephen Hunt mu v první minutě zápasu Premier League mezi Chelsea FC a Reading FC nešetrným zákrokem prorazil lebku. Od tohoto zápasu nosí Petr Čech rugbyovou helmu. A od té doby se Petr Čech častěji dopouští chyb.

 Brankář je jediným hráčem, který fatálně ovlivní výsledek zápasu vlastní individuální chybou. Od osudného střetu s Huntovým kolenem uplynulo téměř osm let a Petr Čech překonal rekordy Chelsea a Premier League, získal nespočet týmových a individuálních trofejí. Jenže se také častěji právě dopouští těch individuálních chyb.

 

 Zlí jazykové namítnou, že za ty roky strávené v brance Chelsea a české reprezentace předvedl tolik skvělých zákroků a že nelze zasáhnout proti všem střelám a vyloženým šancím. Jenže není měřítkem brankářské extratřídy být brankářem za obranou týmu, který po většinu zápasu kombinuje na polovině soupeře a na svého brankáře za celý zápas propustí dvě propagační střely, jeden nepřesný centr na obsazeného útočníka a pět malých domů. Proto je zcestné a nesprávné vyhlašovat nejlepšími golmany světa ty brankáře, kteří vychytají nejvíce vítězství a nul za uplynulý ročník, protože na ně v 90% všech zápasů neletí nebezpečná střela. Tito brankáři se přirozeně vezou na vítězné vlně svého týmu a proto by neměl být přeceňován počet vítězství a vychytaných nul za takovou obranou, jakou Chelsea v éře Romana Abramoviče disponuje.

 

 Zpět k poklesu výkonnosti Petra Čecha. Stále má skvělé reflexy na brankové čáře a výbornou hru nohama, ale od zákroku Stephena Hunta často chybuje při vybíhání na centrované míče, ať už se tak stalo na ME 2008 v posledním zápase základní skupiny proti Turecku, v kvalifikačním zápase o letošní MS v Itálii, v letošním zápase Champions League na hřišti Galatasaray Istanbul. Více chybuje i při střelách ze střední a větší vzdálenosti jako při přátelském zápase proti Norsku nebo na posledním ME 2012 v zápase proti Řecku. Za tím vším lze najít pouze dvě vysvětlení. Jedním je zhoršený zrak, kdy špatně odhadne dráhu letu balonu a proto čím dál ménně vybíhá na centry a přikovaný na brankové čáře se spoléhá na úspěšný obranný zákrok stoperské dvojice. Je všeobecně známo, že Petr Čech nosí čočky. Právě ty by mohly způsobovat zhoršený odhad při vybíhání v kombinaci trajektorie letu míče, vzdálenosti ostatních hráčů a osvětlení reflektorů na stadionech. Druhým vysvětlením je nošení ochranné helmy.

 

 I když má Petr Čech helmu vyrobenou přímo na míru, není příjemné ji nosit na hlavě po celých 90 minut zápasu. Helma může být právě tím faktorem, proč se Petr Čech špatně orientuje při vybíhání. Z obrázku je patrné, že mu helma nepřirozeně stlačuje uši, což může mít vliv na zpomalení reakce. Pokud totiž někdo špatně slyší, více se smyslovým vnímáním spoléhá na zrak. A ten Petr Čech nemá takový jako v začátcích kariéry. Navíc, po osmi letech by měl mít lebku tak srostlou, že by mohl helmu odložit a chytat bez ní.

 

 Intenzivně se v posledních měsících spekuluje, zda bude Petr Čech pro Chelsea i v nadcházející sezoně brankářem číslo jedna. Konkurent Thibault Courtois sice na probíhajícím mistrovství světa zatím nemusel předvést žádný zázračný zákrok, ale jeho čas už přišel. Petru Čechovi je podobný pohyby a fyzickou konstitucí, ale v jeho prospěch mluví to, že je o deset let mladší a v Chelsea ještě nic nevyhrál. Na sbírání individuálních ocenění a překonávání rekordů má český fanoušek a novinář z iDnes Jaromíra Jágra, i proto by měl Petr Čech odejít z Chelsea a najít v sobě motivaci vyhrávat v novém působišti a znovu patřit mezi nejlepší brankáře světa. Protože dnes tomu tak není.

 

Autor: František Presl | čtvrtek 3.7.2014 15:40 | karma článku: 18,52 | přečteno: 2097x
  • Další články autora

František Presl

Pravidlo o posuzování hry rukou potřebuje okamžitou změnu

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Takto začíná třídní schůzku učitelka ve filmu Pelíšky v podání Evy Holubové. Parafrází této slavné věty můžeme pojmenovat nynější fotbalovou bolest - posuzování hry rukou ve fotbale.

10.2.2019 v 14:36 | Karma: 14,39 | Přečteno: 630x | Diskuse| Sport

František Presl

Na čekané

Pozoroval jsem starou a odporně hráškovou dlažbu a cítil, jak se má duše začíná vzdalovat mému tělu, které na tvrdém lehátku našlo ideální polohu ke spánku.

24.1.2019 v 7:30 | Karma: 13,52 | Přečteno: 382x | Diskuse| Poezie a próza

František Presl

Případ Pulkrab

Pět jarních zápasů, sedm vstřelených branek. Sparťanský odchovanec Matěj Pulkrab na libereckém hostování potvrzuje pověst talentovaného střelce s citem pro výběr místa. Místa, které mu ve Spartě trestuhodně nenabídli.

2.4.2018 v 21:45 | Karma: 16,11 | Přečteno: 563x | Diskuse| Sport

František Presl

Suchej únor aneb Jsme národ pijanů

Měsíc bez jediné sklenky alkoholu. Páteční večer bez piva, sobotní večer bez piva, sportovní přenos bez piva, oslava bez přípitku. Kampaň Suchej únor dnes finišuje, jejím cílem bylo upozornit na přílišnou konzumaci alkoholu v ČR.

28.2.2018 v 15:20 | Karma: 26,47 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Společnost

František Presl

Ciao signore Stramaccioni

Konec v evropských pohárech dřív, než vůbec začaly. Ztráta 18 bodů na vedoucí tým po podzimní části, páté místo v tabulce. Vypadnutí z českého poháru už v osmifinále. Potřebuje vedení Sparty k odvolání trenéra pádnější důvody?

4.12.2017 v 17:00 | Karma: 34,98 | Přečteno: 2790x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnují kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Nejvyšší soud odmítl dovolání střelce z úřadu práce. Potvrdil mu doživotí

26. dubna 2024  10:15

Nejvyšší soud potvrdil Jiřímu Dvořákovi doživotní trest vězení za násilné útoky na několik žen v...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1813x
Jsem negativně založený kritik, který říká svůj nepříjemný názor, jak by to dělal, kdyby to byl uměl. Je mi k dobru, že mám dostatek nadhledu a sebeironie a vše je tak v rovnovážném stavu.

Seznam rubrik