Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je SK Slavia Praha všem k smíchu?

 Slávističtí fanoušci už několit let ví, jak chutná nejen dno ligové tabulky, ale vedení jejich milovaného týmu s hvězdou na srdci je nutí poznat, co se skrývá pod tím klišovitým dnem. Přitom jim to věčné druhé místo posledních dvacet let tak slušelo. Jenže kdo si hraje s ohněm, zákonitě se spálí.

 Dlouho museli slávisté hrát domácí zápasy v nepřívětivém vyhnanství atletického oválu na Strahově, ještě déle si utírali slzičky bolavých křivd a vzpomínali na slavnou zaprášenou meziválečnou éru, kdy se zrodila klubová legenda, kterou sotva znají z černobílých záběrů a jejíž syn kvůli současnému chodu klubu zakázal zneužívaž Bicanův odkaz. Několik let svěřepě uklidňovali své pěticípé srdce pohledem na zašedlou historii a nezrealizované makety stadionu.

 

 I stal se zázrak, kterým započal pád dnes vysmívaného klubu. Vedle nákupního centra vyrostl stadion, který Slavii doteď nepatří a na kterém odehrála slavnější zápasy hostující Viktoria Plzeň. Vršovický klub sešívaný nenaplňovanou touhou získal dva mistrovské tituly, čímž odstartoval strmý pád. Velkohubé řeči šéfů Rosena s Doležalem o budoucí desetileté ligové nadvládě připomínaly rčení „když už žereš, tak nemlaskej“ a předurčily klubu trudný osud.

 

 Peníze vydělané za postup do Champions League a za prodej hráčů Necida, Suchého a dalších mizely v bezedných kapsách tehdejšího vedení. Najednou měla Slavia pod profesionální smlouvou přes 80 fotbalistů, ale na jejich platy se nedostávalo. Příliš autoritativnímu trenéru Jarolímovi přerostl přes hlavu vliv kapitána Brabce na kabinu a ten se musel před sezonou pakovat, i když ještě celý podzim visel Brabec na billboardech jako tvář permanentky. Ostatně, tehdejší trenér Jarolím nese na propadu značný podíl viny, když rozprášil hráče jako Vácha nebo Kovařík z tehdy výjimečné generace, na které nejvíce vydělal současný šéf svazu Pelta.

 

 Hráči nedostávali výplaty, objevily se dluhy za stadion, za nedoplacené přestupy a vedení zmizelo s penězi neznámo kam, i když stopy vedou do Jílového. Byly doby, kdy musel A-tým cestovat k venkovním zápasům autobusem zapůjčeným od hokejové Slavie, k mládežnický venkovním utkáním se muselo cestovat automobily. Kvůli řádění fanoušků nebyl dohrán jeden ze zápasů, poněvadž svůj hněv obrátili proti vlastní VIP tribuně. Později fanoušci dokonce napadli autobus vracející se ze zápasu v Jablonci. Tenkrát se záložník Mičola před rozlíceným davem ukryl v zavazadlovém prostoru a trenér Koubek ulehl na zem do uličky nezi sedadla.

 

 I zjevil se zachránce klubu, slávista se srdcem na pravém místě, bývalý ministr dopravy Řebíček. Ač původ jeho jmění nebyl křišťálově čistý, částečně oddlužil svůj milovaný klub. Amatérské vedení klubu, zběsilé trenérské rošády a béčkové slovenské posily však klub tabulkou směrem vzhůru nekatapultovaly, přímo naopak. Angažováním celoživotního sparťana Františka Straky do funkce hlavního trenéra rozeštval čím dál ménně oddané fanoušky, kteří právem trpí s klubem od zisku posledního titulu za velkohubá prohlášení bývalých bossů.

 

 Že je něco shnilého ve státě slávistickém, prokazovaly také přestupy hráčů. Přivést do Slavie hotového hráče byl kvůli jejímu postavení v tabulce a finanční pověsti nadlidský úkol stejně jako přivést slovutného trenéra. Proto přišly potupné debakly a labutí píseň Martina Fenina, kterého nechtějí už ani v Kozičce. Proto nastupovali bezejmenní hráči z juniorky, protože kvalitní hráči se do Slavie nehrnuli. Proto dal Dušan Uhrin ml. přednost exotičtější nabídce z Východu, protože by ve Slavii těžko získal jistotu pravidelného příjmu pro splacení hypotéky za dům v Měcholupech. Proto se dvakrát stal trenérem Martin Poustka, který by tento tým snad vedl i za nocleh na masérském stole a stravu v přilehlém McDonalds.

 

 Být slávistou znamená snášet posměšky nás sparťanů, ale pohár trpělivosti již přetekl. Po včerejším odvolání trenéra Koubka si prvně v životě přeji, aby náš úhlavní rival upadl v druholigové zapomnění. Protože odvolat trenéra dvě kola po startu jarní části, kdy dva měsíce zimní přípravy týmu vnucuje novou herní tvář s vysněnými posilami, je rána nožem do zad. Nehledě na avizovaný příchod ruského investora s holandským trenérem, neznalého prostředí a mentalitu českých hráčů. Zvěsti o koncepční práci odvál východní vítr a s ním vane další z řady nejistot pro sešívanou budoucnost a pro těžce zkoušené fanoušky zvlášť.

 

Autor: František Presl | úterý 4.3.2014 15:59 | karma článku: 19,45 | přečteno: 1319x
  • Další články autora

František Presl

Pravidlo o posuzování hry rukou potřebuje okamžitou změnu

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Takto začíná třídní schůzku učitelka ve filmu Pelíšky v podání Evy Holubové. Parafrází této slavné věty můžeme pojmenovat nynější fotbalovou bolest - posuzování hry rukou ve fotbale.

10.2.2019 v 14:36 | Karma: 14,39 | Přečteno: 630x | Diskuse| Sport

František Presl

Na čekané

Pozoroval jsem starou a odporně hráškovou dlažbu a cítil, jak se má duše začíná vzdalovat mému tělu, které na tvrdém lehátku našlo ideální polohu ke spánku.

24.1.2019 v 7:30 | Karma: 13,52 | Přečteno: 382x | Diskuse| Poezie a próza

František Presl

Případ Pulkrab

Pět jarních zápasů, sedm vstřelených branek. Sparťanský odchovanec Matěj Pulkrab na libereckém hostování potvrzuje pověst talentovaného střelce s citem pro výběr místa. Místa, které mu ve Spartě trestuhodně nenabídli.

2.4.2018 v 21:45 | Karma: 16,11 | Přečteno: 563x | Diskuse| Sport

František Presl

Suchej únor aneb Jsme národ pijanů

Měsíc bez jediné sklenky alkoholu. Páteční večer bez piva, sobotní večer bez piva, sportovní přenos bez piva, oslava bez přípitku. Kampaň Suchej únor dnes finišuje, jejím cílem bylo upozornit na přílišnou konzumaci alkoholu v ČR.

28.2.2018 v 15:20 | Karma: 26,47 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Společnost

František Presl

Ciao signore Stramaccioni

Konec v evropských pohárech dřív, než vůbec začaly. Ztráta 18 bodů na vedoucí tým po podzimní části, páté místo v tabulce. Vypadnutí z českého poháru už v osmifinále. Potřebuje vedení Sparty k odvolání trenéra pádnější důvody?

4.12.2017 v 17:00 | Karma: 34,98 | Přečteno: 2790x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1813x
Jsem negativně založený kritik, který říká svůj nepříjemný názor, jak by to dělal, kdyby to byl uměl. Je mi k dobru, že mám dostatek nadhledu a sebeironie a vše je tak v rovnovážném stavu.

Seznam rubrik