Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč rezignoval Michal Bílek

Trenér Michal Bílek v televizním rozhovoru po včerejším zápase v Itálii uvedl, že nabídne svazu rezignaci, čímž udělal radost deseti milionům fanoušků v České Republice. Jeho trenérská anabáze přesně kopírovala jeho osobnost, kdy platí heslo „mít koule neznamená nosit varlata“. Při nástupu ke kormidlu lodivoda mu bylo nespornou výhodou, že nastupoval po neoblíbeném Radovi, který s takřka stejným kádrem zostudil kredit fotbalové reprezentace v kvalifikaci o MS 2010 a začal padat světovým žebříčkem. Leč Michal Bílek svým bezkrevným vykonáváním své funkce dosáhl nejhlubšího dna.

Zmlsaná česká fotbalová veřejnost, zhýčkaná atraktivním pojetím hry, dopadala z vavřínu zpátky na zem. Doba chronologicky kopírovala dopad ekonomické krize a úpadek českého hokeje. Fanoušci, naštvaní v osobním životě, nenalézali radost ani ve výkonech naší fotbalové reprezentace. Končila nejlepší fotbalová generace, kterou jsme kdy měli. Každý z těchto hráčů byl stabilním členem základní sestavy ve svých mateřských klubech, na reprezentační sraz jezdili pozitivně naladění. Nikdo si tenkrát neuvědomil, že za nimi se prohlubuje mezera, která se naplno projeví, až Nedvěd, Poborský, Galásek a Koller skončí s kariérou. Mezera, ve které se nevyvíjel fotbalový talent hráčů, kteří marně čekali na příležitost. Nedbali jsme hrozby, že budeme muset obměnit kompletní tým, což se nevyhne počátečním neúspěchům. Na úspěchu hráčů, kteří nastartovali kariéru jako bezejmenní v Anglii 96, se vezl i tehdejší uznávaný kouč Karel Bruckner. Přiznejme si konečně, že měl štěstí na kvalitní fotbalisty ve svém týmu a to, že tým byl dlouho spolu. Byl však dost zkušený na to, aby uměl v průběhu hry zareagovat na nepříznivý vývoj hry a dokázal s národním týmem cizelersky vypilovat standartní situace.

Systém hry české fotbalové reprezentace byl od nepaměti založen na vysokém útočníkovi, na kterého směřovali dlouhé balony, když jsme nedokázali soupeře přehrát v záložní řadě. Byl to systém kopírovaný ze Sparty od dob Vratislava Lokvence. Po konci kariéry Jana Kollera zbyl v útoku typově zcela odlišný útočník, Milan Baroš. Bylo na Petru Radovi a Michalu Bílkovi, aby změnili styl hry a uzpůsobili ho jeho rychlostním schopnostem brejkového hráče. Místo toho z Milana Baroše udělali další posuvný stožár, čímž jej odradili a ještě proti němu poštvali novináře a fanouškovskou obec. Reprezentace v žebříčku padala na úroveň hladovějících afrických států a hra samotná se z útočných manévrů změnila na sterilní nudnou kopanou bez pohybu, za kterou je zodpovědný trenér. Tím byl do včerejška Michal Bílek.

Na obranu Michala Bílka je zprvu nutné říci, že nikdy neměl k dispozici hráče jako jeho předchůdci, tudíž se nedalo čekat, že předvedená hra pod jeho vedením diváky oslní. Kádr měl sotva průměrný a výkony jeho týmu stály a padaly na křehkém Rosickém, poslední pamětníkovi výkonů z Portugalska 2004. Tým si bez něj nedokázal poradit a navíc si nevěřil. V tom případě je tu ale trenér, který musí přestavět systém hry. Jenže holohlavý kouč tři roky posílal do zápasu tým ve stejném rozestavení s utopeným Barošem na hrotu s minimální podporou záložní řady. Lpěl na hráčích, kteří byli viditelně z formy a nenastupovali ve svých mateřských klubech. Nedokázal impotentní systém hry změnit, nedokázal komunikovat s médii a jen opakoval alibistické fráze. Z 42 zápasů pod jeho vedením jsme šestnáctkrát nevstřelili branku a fanouškům docházela trpělivost.

Michal Bílek měl bohužel pro fanoušky jednu neocenitelnou vlastnost. Nikdy nenechal dohrát labutí píseň. Měl-li nůž na krku s tím, že pokud nezvládne uspět v příštím zápase, u týmu jako trenér končí, situaci pokaždé zvládl a tým důležitý zápas vyhrál. Reprezentace takto postoupila v kvalifikace do baráže i z baráže, postoupila ze základní skupiny mistrovství Evropy v Polsku a zvládla i zápas v Arménii. Za to vše by měl Michal Bílek poděkovat nadanému herci, Janu Rezkovi, a hlavně Viktorii Plzeň. Ta se v dobách reprezentační sterility rozehrála k současným výkonům a do základní jedenáctky nominovala Pilaře, zmiňovaného atleta Rezka, tehdy ještě platného Jiráčka a zelenáče Daridu. Delší dobu Bílkovi trvalo začlenění Limberského.Vzestup fotbalové Plzně tak paradoxně nejvíce pomohl bezradnému kouči národního týmu, který využil formy plzeňské Viktorie, a postoupil s týmem na polské Euro, kde jeden povedený zápas v nejhorší skupině prodloužil Bílkovi smlouvu pro další kvalifikaci o mistrovství světa pořádané příští rok v Brazílii.

Trápení s nekoukatelnou hrou pod neschopným trenérem však pokračovalo. Za své čtyřleté působení na pozici hlavního trenéra nedokázal týmu vtisknout výrazný herní systém, z hráčů nedokázal dostat maximum. Nezaujal jedinou nacvičenou standartní situací, která dnes rozhoduje vyrovnané zápasy. V médiích se spoléhal na uhlazenější vystupování Petra Čecha, který od doby, co nosí helmu, ztratil jistotu při sbírání centrů. Neporadil si s rychlou přechodovou fází v případě absence Rosického. Do nominace a základní sestavy upřednostňoval stálé stejné hráče, ač měli mizernou formu. Sám se na trenérské kormidlo reprezentace dostal díky známostem a nižším požadavkům na plat.

Jenže kým ho nahradit? Pozice trenéra je u nás nezáviděníhodná. Jsme národ, který při vítězství oslavuje hráče a po prohře podřezává trenéra. Trénovat klub a reprezentační výběr je diametrálně odlišné, navíc většina skloňovaných jmen konečně dostala prostor pracovat v klubu koncepčně, což začíná nést ovoce. Jsou tu volní trenéři, které připomínají trosky v klubu, který svým působením zdevastovali. A zahraniční trenér se svými asistenty je jednak finančně nákladný, jednak nebude chtít vést tým bez končícího Rosického, a pokud bude svaz pod vedením Pelty, nikdy mu nebude pozice kouče národního týmu ani nabídnuta.

Autor: František Presl | středa 11.9.2013 16:26 | karma článku: 38,27 | přečteno: 6701x
  • Další články autora

František Presl

Pravidlo o posuzování hry rukou potřebuje okamžitou změnu

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Takto začíná třídní schůzku učitelka ve filmu Pelíšky v podání Evy Holubové. Parafrází této slavné věty můžeme pojmenovat nynější fotbalovou bolest - posuzování hry rukou ve fotbale.

10.2.2019 v 14:36 | Karma: 14,39 | Přečteno: 630x | Diskuse| Sport

František Presl

Na čekané

Pozoroval jsem starou a odporně hráškovou dlažbu a cítil, jak se má duše začíná vzdalovat mému tělu, které na tvrdém lehátku našlo ideální polohu ke spánku.

24.1.2019 v 7:30 | Karma: 13,52 | Přečteno: 382x | Diskuse| Poezie a próza

František Presl

Případ Pulkrab

Pět jarních zápasů, sedm vstřelených branek. Sparťanský odchovanec Matěj Pulkrab na libereckém hostování potvrzuje pověst talentovaného střelce s citem pro výběr místa. Místa, které mu ve Spartě trestuhodně nenabídli.

2.4.2018 v 21:45 | Karma: 16,11 | Přečteno: 563x | Diskuse| Sport

František Presl

Suchej únor aneb Jsme národ pijanů

Měsíc bez jediné sklenky alkoholu. Páteční večer bez piva, sobotní večer bez piva, sportovní přenos bez piva, oslava bez přípitku. Kampaň Suchej únor dnes finišuje, jejím cílem bylo upozornit na přílišnou konzumaci alkoholu v ČR.

28.2.2018 v 15:20 | Karma: 26,47 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Společnost

František Presl

Ciao signore Stramaccioni

Konec v evropských pohárech dřív, než vůbec začaly. Ztráta 18 bodů na vedoucí tým po podzimní části, páté místo v tabulce. Vypadnutí z českého poháru už v osmifinále. Potřebuje vedení Sparty k odvolání trenéra pádnější důvody?

4.12.2017 v 17:00 | Karma: 34,98 | Přečteno: 2790x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Křičte a chovejte se jako racek. Chlapec vyhrál soutěž v imitaci vřískotu mořských ptáků

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1813x
Jsem negativně založený kritik, který říká svůj nepříjemný názor, jak by to dělal, kdyby to byl uměl. Je mi k dobru, že mám dostatek nadhledu a sebeironie a vše je tak v rovnovážném stavu.

Seznam rubrik